Asger Berg, Corsaren og Dan Turèll

Asger Berg Foto: Allan Nørregaard

Asger Berg  (født 1949) er også kendt som Lars Kanit.


Under dette pseudonym har han fra 1986-2022 hver uge publiceret satirisk-humoristiske viser, bl.a. i Frederiksborg Amts Avis. 

 

Som professionel revyforfatter har han bidraget til revyer over hele landet.

Dan Turèll Samlingen interviewede Asger Berg  om hans erindringer om Dan Turèll d.27.marts 2012 

Asger læste altid Hovedbladet, som Jacob Ludvigsen udgav i perioden 1970-72. I 1971 (31.7.) faldt Asger over en annonce, som Dan Turèll og Peter Laugesen havde sat i vedr. Kilovarer.

”Kilovarer er en åben opfordring til et nyt distributions-system, en ny mediekanal. Alle kan bidrage med alt, ingen med intet, hvem som helst med hvad som helst.
Kilovarer starter i nogle bunker tekster og manuskripter af Dan Turèll og Peter Laugesen. Disse ark kan bestilles efter vægt hos en af os (adresser: henholdsvis Forhåbningsholms Allé 18, 1904 Kbh. V. og Smedegade 5, 8791 Tranebjerg, Samsø) og ”betales”, d.v.s. modsvares, ophæves eller opløses, gennem en tilsendelse af et hvilket som helst  andet materiale i samme vægt: materie modsvarende materie, alle tings lige gyldighed.
Kilovarer kan således bruges som distributionscenter for hvad som helst, som medie for budskaber af enhver art og natur, som et svirrende net af kommunikationer i fysisk form fra hvem som helst til hvem som helst, et materielt ustandselig eksperimenterende net, hvori ingen nogen sinde vil vide hvad de modtager.
Kilovarer vil udvikle sig organisk som sig selv, som os selv. Deltag i projektet, kør det videre, drej det over, skær det i stykker, lav det om som de vil ha’ det ladet flyde videre til noen andre, bliv projektets skiftende center. Vi begynder projektet med vores manuskripter, men det kan og vil omfatte hvad som helst og fortsætte hvor som helst. Nogen skal bare begynde.
Join the Invisible Conspiracy!
Dan Turèll
 
Ifølge Asger Berg var det et forsøg på at afskaffe kapitalismen, en ny form for tuskhandel.
Asger sendte noget af sted til både Dan Turèll og Peter Laugesen.
Asger kan ikke rigtig huske, hvad han sendte, men noget var i hvert fald en pose med de små runde papirstykker, der bliver tilbage efter brug af en hullemaskine.

 

Som svar fra Dan Turèll fik Asger efterfølgende tilsendt nogle håndskrevne manuskripter – ifølge Dans håndskrift på konvolutten – ca.350 g. Manuskripterne består af 26 nummererede blade. Det ligner ”Changes of light”, måske fraklip eller lignende, korte linjer på engelsk eller dansk, skrevet med forskelligt farvet spritpen på forskellig farvet A5 papir.
Asger Berg solgte disse Kilovarer på netauktion hos Bruun-Rasmussen i november 2012. De blev købt af Det Kongelige Bibliotek.

 

 

Den 10. august 1971 kom der også noget retur fra Peter Laugesen: Nogle gamle høretelefoner samt 7 ark folio, nogle beskrevet på begge sider: Nærmest stream of consciousness. Ret privat og med små tegninger.

 

 

Asger erindrede ved interviewet med Dan Turèll Samlingen i 2012 en uverificeret historie om, at Dan og Peter Laugesen også stod for et andet slags eksperiment med distributionsformen: De smed manuskripter ud fra rådhustårnet i Aarhus.
Og hvor har Asger så dén erindring fra? Her i 2023 har Asger gennemset Peter Laugesens manuskripter – som endnu er i Asgers varetægt – og bl.a fundet denne tekst:

 

 

“Smide alle manuskripterne ud fra rådhustårnet i Århus. William filmer det. Lige nu kan der ikke foregå nogen filtrering gennem noget som helst, selv om følelsen af at miste noget sikkert ikke kan undgås. (Den er tillært).
Jeg har lavet mine tre bøger. Den anden af dem var den farlige fase, nu kender jeg turen. Ved hvad der sker. Hep. Hep.
Kan jeg få lov at komme op i mesterklassen. Må jeg godt få 60.000 næste år.”

 

 

Om Dan Turèll havde tilsvarende flyvske tanker som Peter Laugesen vides ikke!
 
 
I 1975 blev Asger Berg involveret i ugeavisen Corsaren, som Nils Ufer stod for. Asger og Niels blev rigtig gode venner, og de havde kontakt i alle årene indtil Ufers død i 1993. Kontakten mellem Ufer og Dan Turèll blev etableret via Jacob Ludvigsen, som boede i nærheden af Skt.Pederstræde, hvor Corsaren havde hjemme.
Asger Berg var meget optaget af Vangede Billeder fra 1975.  Asger skrev et brev til Dan, men fik ikke noget svar.
I 1976 udgav Corsaren ”Onkel Danny fortæller” – en række fraklip eller ting der ikke egnede sig til Vangede Billeder.  Flere af disse havde været bragt i ugeavisen og blev altså nu udgivet samlet. Asger Berg var lidt med i processen med udgivelsen og var d. 16.juni 1976 med til receptionen i forbindelse med udgivelsen. Asger erindrer: ” Vi sad på gulvet i Corsarens lokaler i Sankt Peders Stræde 28 B og fejrede det med en kasse grøn Tuborg”. Alle fik et eksemplar af bogen, og Asger Berg bad Dan om en dedikation. Da Asger fortalte sit navn, genkendte Dan navnet og brevet, Asger havde sendt Dan 1½ år tidligere. Asger var særdeles imponeret over Dans hukommelse, og Asger har stadig bogen med Dans dedikation: “Fra Danny til Berg – Lilleput til Dværg”. Dan krævede normalt 10 øre for at skrive i en bog (“Man er jo professionel forfatter”), men Asger fik verset gratis..
Asger kom med i bestyrelsen for Corsaren, og han har stadig protokollen liggende, bl.a. med Dan Turèlls signatur. Asger kan mange historier fra denne arbejdsplads, bl.a. om regnskaberne: De officielle, de uofficielle og de hemmelige. Asger udgav ”Corsarens bedste i 10 år” i 1985.
 
Asger Berg 1978 - foto Eva Holm-Nielsen
Asger havde ikke kontakt med Dan efter 1976, men har samlet på udklip om bl.a. Dan Turèll i flere år. Disse udklip er overdraget til Turèll-samlingen i 2012.
Udklippene er nu skannet ind og kan ses her på hjemmesiden:  Asger Bergs Arkiv 
I Dan Turèlls ”Mord i mørket” hedder den myrdede piges far Asger Berg!