Dan Turèll Prisen 2010: Morten Søkilde

Morten Søkilde modtog Dan Turèll Prisen 2010.


Overrækkelsen fandt sted på Dan Turélls 64 års fødselsdag fredag den 19. marts  i Dan Turèll  Samlingen på Vangede Bibliotek

 

Udover at være digter, tegner og musiker er han kendt som butler og chauffør i DR2’s “Den 11. time”. Han har modtaget Klaus Rifbjergs debutantlegat 2008 og Statens treårige arbejdslegat 2009.

Morten Søkilde er født 1974. Han har udgivet samlingerne “Pan, en fabel” og “Landskaber” og senest har Morten Søkilde deltaget i udgivelsen “Leporello”, et nyt ambitiøst bogvæk, der forener nogle af tidens bedste forfattere og billedkunstnere. 

Morten Søkilde er den 11. times butler og chauffør. Han henter gæsterne og kører dem hjem igen efter udsendelsen. Men Morten Søkilde er et menneske med utrolige talenter. Han skriver fremragende digte, han tegner, han er billedkunstner, han bygger miniature-modeller, han stepper, han mimer, han er tidligere Danmarksmester i breakdance, han spiller banjo, han synger….

Her kan du se  et afsnit af “Den 11. Time”, hvor Morten Søkilde vikarierer for Mikael Bertelsen 

Dan Turèll Prisen uddeles af midlerne fra Dan Turèll Grande Goodbye Galla showet i Tivolis Koncertsal i 1994. Bestyrelsen består af skuespilleren Chili Turèll, håndtegner Peder Bundgaard, forlagsredaktør Jens Christiansen, billedkunstneren Kenn Andre Stilling, afdelingsleder Peter Strøm, Dan Turèll Samlingen, samt senior editor Jacob Ludvigsen. 

Sproglaboratoriet, Danmarks Radio, fulgte prisuddelingen og har talt med Morten Søkilde
Udsendelsen kunne høres på Danmarks Radios hjemmeside. Udsendelsens tilrettelægger journalist og historiker Christoffer Emil Bruun introducerer udsendelsen på hjemmesiden: 

 

“I dag er Vangede bedst kendt for den digter og forfatter som brugte den lille forstads almindeligheder til at slå igennem med sin erindringsroman fra 1975, Vangede Billeder, der bruger kvarteret og barndommen til at lave en sprogmosaik over stedet.
Forfatteren er Dan Turell, som døde for 17 år siden. Sidste uge ville han være blevet 64 år, og hvert år uddeles en pris i hans ånd på hans fødselsdag.

I år uddeles prisen på Vangede bibliotek, hvor et par af de gamle venner som sidder i den fond, der styrer Dan Turell prisen, er troppet op. Først er det Jacob Ludvigsen der taler. Han var med til at starte Christiania. Han har lavet reklamer for Squash, er vrissen mand i Ekstra Bladet og en hel masse andet. Han er rund og krøllet og minder lidt om en af lærerne på skolen for Troldmandskunst fra bøgerne om Harry Potter.

Efter ham er det en anden ven, Kenn André Stilling, der taler. Det var ham som i sin tid åbnede den café i centrum af København, der simpelthen hedder Dan Turéll. Eller DT, som den blev kaldt i sin storhedstid i 1980’erne. Det er Stilling, der motiverer Dan Turéll prisen år 2010. Han kan godt lide, at prismodtageren har lavet så mange forskellige ting, siger han. Og det har han virkelig også.

Morten Søkilde er både uddannet fra Forfatterskolen og Kunstakademiet. Han har været butler i DR2 programmet den 11. time og været sjællandsmester i breakdance. Og så har han en vidunderlig musketérfrisure. Han har en ny digtsamling på vej i serien Knuth Beckers håndtryk, og så har han netop bidraget til lyrikprojektet Leporello med et fjolle-digt på 4 linier:

For før Else siger
Tag mig på røven
Siger Else
Forfør, tag røven på mig.    

Søkilde går tit i gammeldags tøj som knickers og veste. Men i dag har en grøn striktrøje på og lange bukser. Og slipset – nå ja, det er en del af prisen. For det er et af Dan Turells gamle slips. Med det om halsen kan Morten Søkilde holde sin takketale. Den er beskeden og nøgtern. Han taler om at være glad for at modtage den hæder og anerkendelse, der følger med prisen. Og så fortæller han en lang historie om en ged, der hed Billy, som har fået adskillige ordener indenfor den britiske hær. Dan Turell bliver selvfølgelig også nævn i takketalen. Morten Søkilde fortæller underspillet om en særlig vending fra, som han aldrig har glemt: “Han var typen, der skulle til Cambridge for at gå på Yale”.

Søkilde selv har skrevet både systemdigte og naturlyrik og bruger rim og fabler. Umiddelbart langt fra Turélls hverdagsromantiske sprogcirkus. Men måske er der alligevel noget som de to har til fælles: kombinationen af at have en iøjefaldende karma og samtidig være en sky person, der ikke råber op med mindre han selv bliver anråbt.”

 

 

Vi har fået lov til at gengive 3 af Morten Søkildes digte: 

Prima aprilis
Altid skal naiv, passiv middag, varig
fair af gravitet, gravid i april, gratis
blive vanvid: Kastevind i vinblade!
Vibepar, parvis sat i pile; gang i akacierne.
Talrige livsarters springting iagttaget
vis-a-vis i virvar af tid tilpas tit i timevis
gir’ gradvis garantien gas
fra bidrag af mirakler, fantastisk! magisk!
til stadiet maksimal panik vinder indpas,
praktisk talt: Siesta! cirka 10 cigarets tid
tilbragt tilbagesat gir’ mig vinget via
vanvittig aktiv vibesang i pile hvile
til at vide alt sammen i sidste instans
alligevel vil vise ansigt epifanisk.

Tungetale
Udsagn af kuldkastet budskab, halleluja!
Uafbrudt udtalt af sprukne struber
falder tungetalen klangfuld af mundguld
fra ganens grusgrav fuld af faldgruber.
Ud fra anfald af bundfalden fuldemandssnak
kan kun undergrunden udenad undfange
kuber fulde af sprudlende skrubtudser,
uklare udslag af uafrundede latterudbrud
kuld af larvepubeskrud dumper ud af.
Kun undergrundens fuldt ud fablende sangfugle
kan bruse al galskabs vulkanudbrud
ud af tankens vakuum – kun sandtalen ha’
udbud af jubel, af ja! hurra! af abracadabra!
lakuner fulde af smuldrende muldvarpeskud!

Typisk idyl

Lykkelige blir’ vi, fysisk i styrke,
i psykisk lydighed, dygtige til fryd,
indgydt i lys hvis mystiske skyggespil
dybtliggende indtryk nysgerrigt nyder.

Indbyrdes flygtige, lig styring i vind,
indbyder vi tyven vi tilgiver tilbyder.
blir’ vi spydige, fyrige, kryptisk nyfigne,
tilhyllet i frygt, flytter bekymringen ind..
Kyniske ytringer synger i blindgyder.
Lyver vi, lyver vi i syv sind.

Tilskyndet til, i findyrket virkelyst,
skyfri lysglimt, hvis vidsynet himmeldyb
tydeligvis tryllebinder ydmyge vidnesbyrd,
gir’ spiredygtigt liv lykkelige myrekryb.