Dan Turèll Medaljen 2019: Oliver Stilling
Foto: Klaus Holsting
Dan Turèll Medaljen 2019 blev d. 19.marts tildelt journalisten, redaktøren og kulturskribenten Oliver Stilling.
Oliver Stilling (f.1974) er journalist og chefredaktør på nyhedsmagasinet Føljeton, som han var med til at stifte i 2015. Tidligere har han været redaktør på Ud & Se, Danmarks Radio og Politiken og har gennem de seneste 20 år skrevet for en række aviser og magasiner. Han er desuden vært på Radio24syv og forfatter til bogen ‘Mig og Nelson’, et selvoplevet roadtrip med en baby.
Her er Dan Turéll Selskabets begrundelse:
Oliver Stilling (f. 1974) præsenteres på nettet som en dansk journalist, redaktør og kulturskribent. Det er naturligvis korrekt, men dog langt fra dækkende, for det er måden, hvorpå han er det, han er, der er det afgørende! Først gjorde han sig bemærket på Information, hvor man – hvis man var abonnent for ca. 20 år siden – husker ham, allerede som praktikant. Hans egensindige skrivestil, hans engagement og åbne øjne for sære detaljer og sammenhænge, og hans menneskelighed – dvs. hans sociale retfærdighed – var fra begyndelsen vigtige kendetegn. Efter forskellige andre ansættelser kom han til Politiken i 2006 og igen i 2009. Indimellem var han medredaktør på talkshowet Den 11 time på Danmark Radios DR2. I 2015 var han med til at stifte nyhedsmagasinet Føljeton, som han i dag er chefredaktør for. Føljeton er et storslået medieeksperiment, der må betegnes som værende et meget vågent medie! Når Oliver Stilling således den 19. marts modtager Dan Turèll Medaljen, er det, fordi han i Dan Turèlls ånd har udforsket – og fortsat vil udforske! – mediernes muligheder, ja, hans liv har været en slags fortsat Medie-Montage med bid, med kulturel nysgerrighed og med et blik for den svage. Det sidste er en særlig styrke. Det er derfor en stor fornøjelse for Dan Turèll Selskabet at kunne overrække årets medalje til Oliver Stilling.
Dan Turèll Medaljen er tiltænkt en person, der i sit kunstneriske virke korresponderer med Dan Turèlls værk og ånd. Selve medaljen er udført af medaljøren og maleren Barry Lereng Wilmont, der udgav en række kunstbøger sammen med Turèll.
Dan Turèll Medaljen blev første gang overrakt i 2012 til dramatikeren Astrid Saalbach. I 2013 gik den til rap-lyrikeren Per Vers, i 2014 til digteren Rasmus Halling Nielsen, i 2015 til krimiforfatteren Jesper Stein, i 2016 til forfatteren og oversætteren Thomas E. Kennedy, i 2017 til digteren Marianne Larsen og i 2018 til digteren Peter Laugesen. En ekstra medalje blev uddelt i 2018 til boldspilleren (og jazzmusikeren med meget mere) Torben Ulrich. Selve prisen blev indstiftet i 1994 og bestod i de første år af et brugt slips fra Dan Turèlls klædeskab.
Medaljen uddeles af Dan Turèll Selskabet, der består af forfatter Lars Movin (formand), digter Asger Schnack samt bibliotekar og initiativtager til Dan Turèll Samlingen på Vangede Bibliotek Peter Strøm.
Efter Dagens Medaljeoverrækkelse slappes der af på Vangredes lokale værtshus DILIGENCEN
Asger Schnack holdt hyldesttalen til Oliver Stilling
“Åbenhed, medmenneskelighed, humor, skarphed – det er de fire lygter, Oliver Stilling har tændt i
mørket. Han er journalist, uddannet som sådan, praktiserende som sådan, men han er, hvad vi
kunne kalde ’journalist med udvidede beføjelser’, fordi han har en kunstners hjerte, der banker
ikke blot for sagen eller for andre menneskers eller en helheds vel, men også for tekstens glød,
dens indre liv, dens egenart – det, der skiller den ud fra resten af bladet, så at sige, eller hvilket
medie det nu er.”
Oliver Stilling holdt en takketale, hvor han sluttede af med at læse et digt, skrevet af hans søn Ferdinand Haug Stillings digt VINTERFERIE. Han er 11 år, og hver onsdag tager han S-toget direkte fra skole og hjem til sin bedstefar og bedstemor, hvor der står en elektrisk skrivemaskine klar til ham. Og så skriver han løs.