Spørgsmål &  svar om Dan

Dan Turèlls syn på anarkismen

SPØRGSMÅL:
I forbindelse med studier af  anarkismens historie i Danmark faldt jeg over, at Turéll blev kaldt anarkist og også enkelte gange kaldte sig anarkist eller budistisk anarkist.
Er der skrever noget om hans syn på anarkismen politisk eller hans rolle i undgomsopøret, som forfatter, eller om denne autoritetskritisk kommer til udtryk litterært? 
Han er langt fra alene om at kalde sig buddistisk anarkist. Allen Ginsberg betegnede sig sådan også, og også Strunge var meget optaget af taoisme og lidt af anarkismen. 
SVAR:
Dan Turèll havde nok et noget afslappet forhold til de politiske teorier, se f.ex digtet: “MENTALT MANIFEST/SCHIZOFREN SYMFONI” fra Drive-in-digte, hvor han erklærer sig f.eks. både som buddhist, yoga-udøver, anarkist og socialist. Se nedenfor.
Dans manuskript :   “Leve revolutionen “ er fra Dans ungdomsår.
Se også nedenfor Dans digt i  Standboulevarden.
Samt  dette Speciale fra 2003. 
Og læs i øvrigt Peder Bundgaards “Superdan” og “Dan Turèll – hele historien” fra 2015.

En Turèll-tekst om en 25-øre

SPØRGSMÅL:
Hvor skriver Dan Turell om et træ i naturen, hvor han vil komme en 25 øre i en sprække – hvorefter det spræller?
SVAR:
Ved hjælp fra Lars Movin og Asger Schnack: 
Det må være slutningen af teksten “Til storbyens pris” i Medie-Montage-Samlingen Af Livets Laboratorium, side 34:
“Der er nu engang intet så fortroligt og lunt og hyggeligt som den gode gamle fremmedgjorte forpestede forurenede sindssyge skizofrene storby. Det er sateme noget andet end på landet, hvor man gang på gang står over for et træ og véd det er så-og-så smukt og glor og glor på det uden at der sker noget – og til sidst fortvivlet begynder at lede efter den sprække, hvor man skal smide 25-øren i for at lortet kommer i gang.”
Supplerende svar fra Asger Schnack: “Det var en oplevelse, Dan havde (som jeg husker det), da han boede hos Per Højholt i Hørbylunde. “Hvorefter det spræller” er en lidt ‘pæn’ omskrivning af Dans “for at lortet går i gang”.

Et essay af Dan Turèll

SPØRGSMÅL:
Jeg har trukket essay til eksamen i mundligt dansk i 9, og jeg vil rigtig gerne vælge et af Dan Turell, men er lidt i tvivl om, hvilke der er kronikker, klummer og hvilke der er essays. Og ville høre om du muligvis havde et forslag?
SVAR:
Dan har skrevet mange artikler/essays til aviser mm. 
I Bogen : “At skrivetænke: Essays i undervisningen” analyseres “En københavner i Jylland”
I bogen “Vild med Dan Turèll” er der et afsnit om Essayisten Dan Turèll”. Her gøres rede for, hvad et essay er, og der står noget om sprog og stil i Dans essays.
Som eksempler bruges “”Pølsesnak”, en klumme i Politiken ; “De fremmede” fra Bergens Tidende; “Bakken og Tivoli”, en klumme i Politiken og “Hver tirsdag” , en kronik i Politiken.
Du kan låne bogen på Biblioteket. Og bibliotekaren kan hjælpe dig med at finde teksterne.
Du kan også finde ideer til essay-emner i bøgerne “Onkel Danny fortæller” og “Dan Turèll i byen”.
 

Dan Turèll og gæstearbejderen

SPØRGSMÅL:
Mit navn er Isam B. Jeg arbejder på et musikalbum pt, som bygger på min biografi “Fædreland” som jeg udgav sidste år, hvor min far starter med af fortælle sin historie. Han fortæller om sin tid 60 & 70erne heri landet. I den kontekst søger jeg info og nuancer som kan gøre mig klogere på den tid. Jeg synes personligt ikke at det narrativ som står i Danmarks historien om gæstearbejdere er fyldest gørende.
Dan Turèll får jo sit gennembrud i ‘75, men så han nogensinde min fars generation?
Hvor i hans digte så han gæstearbejderen?
Eller blev det i perifirien?
SVAR:
Gæstearbejderproblematikken er ikke det, Dan Turèll har beskæftiget sig mest med, men jeg har dog fundet et par tekster, hvor Dan kommer ind på emnet.
‘Lynch i linie 16’  er fra “Dan Turèll i byen” Trykt første gang i Politiken juni 1978
“De fremmede” er fra “Just a Gigolo” 1995. Første gang trykt i Bergen Tidende november november 1991.
“Orienten i København” er fra “Dan Turèll i byen igen” Trykt første gang i Politiken august 1982.
I digtet “Det er ikke let” og “For meget” bliver ordet “fremmedarbejder” brugt et par gange.

Dan Turèll og Kofoeds Skole

SPØRGSMÅL:
Dan Turell skrev om byen og mest om Vesterbro. 
Men skrev han nogen steder i sit forfatterskab om det sociale tilbud –  Kofoeds Skole? Brugte han det som billede/metafor eller konkret i en historie. Måske i har viden om dette eller kan søge det i en database
SVAR:
Undertegnede er tidligere leder af Dan Turellsamlingen i Vangede. Jeg har ikke selv erindring om, at Dan skulle have nævnt Kofoeds Skole i sit værk. Og jeg har set i diverse registre uden at have fundet noget.
Jeg har sendt forespørgslen videre til de to fremmeste Turèll forskere Lars Movin og Asger Schnack. De kunne desværre heller ikke hjælpe. Ifølge Asger er Mændenes Hjem i istedgade nævnt et sted, nærmere kommer det ikke.

Digtet: “I  Danmark er jeg født” 

SPØRGSMÅL:
Jeg er igang med et projekt om Dan Turèll, og jeg vil meget gerne vide, hvor følgende digt er fra: “I Danmark er jeg født. Mellem lyng og  landsbykirker…..” . Jeg har fundet det i filmen “Onkel Danny – p0rtræt af en karma cowboy”, hvor han læser det op. Spørgsmålet er, om han har udgivet det , eller om han kun har brugt det til en oplæsning?






SVAR:
Digtet hedder “Danmarks -Digt” (1981) og blev skrevet til fællesnordisk TV ud fra kravet: “Sig noget om dit land. Du har halvandet minut”. 
Digtet er publiceret første gang i digtsamlingen “Kom Forbi” af Dan Turèll fra 1984.